Pogradec

Kisha Metodiste Pogradec

Konferenca Vjetore Serbi-Maqedoni u organizua nga 7 deri më 10 prill 2016, në Padina (Serbi).

Padina UMC kishte përfunduar punimet në një prej ndërtesave pak para hapjes së Konferencës Vjetore – dhe mbledhja nuk mund të kishte ndodhur pa këtë angazhim të madh të të dy bashkësive nga Padina dhe nga fqinjët Kovacica UMC. Ftesa për të organizuar takimin e këtij viti të Konferencës Vjetore u dëshmua si një sukses i plotë. Të dielën, shenjtërorja,plus dhomën shtesë dhe lobin, ishte tepër e vogël për të akomoduar të gjithë njerëzit që ishin të pranishëm.

Këtë herë ishin mysafirë zyrtarë nga zona misionare në Shqipëri – dhe ata u pritën me gëzim. Veçanërisht në mesin e brezit të ri, shumë miqësi janë zhvilluar si rezultat i kampit të fundit rajonal të Ballkanit me pjesëmarrës nga Maqedonia, Shqipëria dhe Serbia. Një ekskursion njëditor nga ana maqedonase në anën shqiptare të liqenit të Ohrit ka kontribuar jashtëzakonisht në tejkalimin e paragjykimeve dhe frikës nga pala serbe. Në raportin e tij, superintendenti Wilfried Nausner (Maqedoni / Shqipëri) i përkujtoi anëtarët e Konferencës Vjetore për faktin se ende ekzistojnë tensionet e mëdha në lidhje me Kosovën, por që në vitet ’90 nuk ka pasur konflikte në mes të Serbisë dhe Shqipërisë.

Në këtë festë, Peshkopi Patrick Streiff pati kënaqësinë të komisiononte pastorin e parë lokal të UMC në Shqipëri: Mustafa Isufi nga Pogradeci. Përveç punës së tij si drejtor i një shkolle – dhe duke shërbyer si punonjës me kohë të pjesshme – Mustafa Isufi kishte ndihmuar në zhvillimin dhe udhëheqjen e UMC të Pogradecit deri në fund të vitit 2015. Ai gjithashtu kishte filluar studime teologjike shtesë në Kolegjin Europian të Nazaretasit ”. Që nga fillimi i vitit 2016, ai është një punonjës me orar të plotë të UMC në Shqipëri, dhe ai vazhdon studimet e tij. Ka edhe tre predikues të mëdhenj në Shqipëri: Florian Cela (Elbasan), si dhe Rigels Kasmollari dhe Gjergji Lushka (dy Tiranë).

Mysafirët shqiptarë ftuan anëtarët e Konferencës Vjetore që të vizitonin kongregacionet e Bashkuara Metodiste në Shqipëri. Përfaqësuesit nga të tre vendet shprehën shpresën se Metodistët në Serbi, Maqedoni dhe Shqipëri do të zhvillonin më tej dhe do të intensifikojnë lidhjen e tyre shpirtërore dhe bashkëpunimin e tyre.

Takimi i radhës i Konferencës së Përkohshme Vjetore Serbi-Maqedoni u zhvillua nga data 6 deri në 9 prill 2017 në Maqedoni.

Mustafa Isufi
Pastor

tel: +355 68 90 002 10

Adresa:Rr ''Dëshmorët e Pojskës'' , përballë Vila Guci