Gjinar dhe Durrës

Fundjava e 1-2 korrikut 2017 ishte, në dy aspekte, arsye për gëzim për Kishën Metodiste të Bashkuar në Shqipëri: Më 1 korrik 2017, në Gjinar / Elbasan u zhvillua celebrimi i parë i ditës së Kishës Metodiste; më 2 korrik 2017, u mbajt shërbesa e parë e Kishes Metodiste në Durrës, qyteti i dytë më i madh i Shqipërisë.

Më 1 korrik 2017, UMC në Shqipëri organizoi për herë të parë në historinë e saj një festë në emër të kishës. Tema «Miqësia» nuk u fokusua vetëm në reflektimet dhe momentet e ndarjes, por u vendos gjithashtu në mënyra shumë praktike. Rreth 140 pjesëmarrës nga Elbasani, Durrësi, Pogradeci dhe Tirana morën pjesë në një nga aktivitetet e ndryshme: ecje, mbledhje të frutave pyjore, sport, muzikë – dhe të gjithë ndanë kohën, personalitetin e tyre, dhuratat e tyre dhe talentet me të tjerët. Udhëheqësi Wilfried Nausner nënvizoi se bashkësia mund të jetë veçanërisht e përjetuar në dashuri, sepse dashuria shpreh veten në ndarjen e eksperiencave – dhe kjo u provua në mënyra të ndryshme gjatë kësaj dite të kishës. Rigels Kasmollari nga Tirana theksoi natyrën formuese të ngjarjes nga një perspektivë shumë e veçantë: «Për shumë studentë nga Tirana, kjo ditë ishte një mundësi e mirë për të njohur veten, njerëzit e tjerë dhe Perëndinë në një mënyrë të re – afër natyrës dhe si pjesë e një shoqërie të qëndrueshme. »

Durrës

Më 2 korrik 2017, shërbesa e parë u zhvillua në Durrës, qyteti i dytë më i madh i Shqipërisë. Pjesëmarrësit ishin kryesisht anëtarë të kishës të cilët, së bashku me familjet e tyre, kishin lëvizur në këtë vend disa vite më parë. Përveç kësaj, ka pasur një grup të vogël të UMC të Tiranës. Gjergji Lushka, aktualisht një student i teologjisë dhe përgjegjës për këtë kishë të re dhe veçanërisht për udhëheqjen e shërbesave të adhurimit, tha: «Anëtarët tanë të kishës janë kaq të lumtur që mund të gjendet një vend ku mund të takojmë Perëndinë, ku mund të inkurajojmë njëri-tjetrin në rrugët tona përkatëse të besimit dhe ku mund të ndajmë gëzimet dhe brengat.

Shërbesa e parë u parapri nga një kohë e konsiderueshme përgatitjeje. Ka pasur shumë biseda me anëtarët e kishës që tashmë jetojnë në Durrës, si dhe me njerëz që kanë të afërm dhe shokë në këtë qytet. Pohimi, inkurajimi dhe gatishmëria për të organizuar një kishë të re në Durrës u shprehën nga të gjithë. Një anëtar i kishës përshkroi zhvillimin aktual dhe të ardhshëm të UMC në Shqipëri si më poshtë: «Kisha jonë është si një bimë luleshtrydheje: nga njëra anë, sipërfaqet e gjelbra krijohen në vende të thata nga pasardhësit e rinj. Nga ana tjetër, dhe më e rëndësishmja,është që bima fillon të japi fryte. »Udhëheqësit e UMC në Shqipëri shpresojnë se kjo do të bëhet edhe një realitet në Durrës: prania e kishës në qytetin e dytë më të madh të këtij vendi do të jetë një kontribut drejt transformimit të komunitetit lokale.